Održana prezentacija Javnog poziva potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške poljoprivrednim gazdinstvima

 

U okviru projekta EU4Business održana prezentacija Javnog poziva potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške poljoprivrednim gazdinstvima (primarna proizvodnja)

U okviru projekta „Konkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije – EU4Business“, dana 26.02.2018. godine, u Poslovnom inkubatoru Grada Trebinja, održana je prezentacija Javnog poziva potencijalnim korisnicima sredstava u okviru mjere podrške poljoprivrednim gazdinstvima (primarna proizvodnja).

 

Prezentacija je organizovana od strane UNDP-a, koji je odgovoran za provođenje projektnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane i ruralnog razvoja, gdje će se kroz mjere podrške u ukupnom iznosu od blizu 6 miliona KM podržati investicije za sljedeće grupe korisnika:

  1. Poljoprivredna gazdinstva koja se bave primarnom proizvodnjom
  2. Pravna lica koja se bave preradom i proizvodnjom prehrambenih proizvoda
  3. Lokalne vlasti koje kroz partnerstva sa poljoprivrednim proizvođačima jačaju ruralna područja.

Ovaj javni poziv se iključivo odnosi na mjeru podrške poljoprivrednim gazdinstvima (primarna proizvodnja).

Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške poljoprivrednim gazdinstvima mogu biti fizička lica, obrti/preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom u pod-sektorima uzgoj voća, uzgoj povrća, uzgoj vinove loze, proizvodnja mesa, proizvodnja mlijeka, uzgoj žitarica i uljarica. U okviru ovog javnog poziva prihvatljive su prijave za projekte koji će se izvoditi na teritoriji BiH.

Ukupna sredstva za finansiranje podrške investicijama na poljoprivrednim gazdinstvima (primarna poljoprivredna proizvodnja) iznose do 1.750.000 KM. Bespovratna sredstva po jednoj prijavi mogu iznositi od 97.000 KM do maksimalno 195.000 KM (bez PDV-a). Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 40% ukupnog iznosa predložene investicije (40% sufinansiranje podnosioca prijave i 60% sufinansiranje kroz mjeru podrške). Sufinansiranje mora biti novčano te se učešće neke druge vrste neće uzimati u obzir.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici poslovnih subjekata, samostalni preduzetnici i individualni poljoprivredni proizvođači iz Trebinja, Nevesinja, Bileće i Ljubuškog.

Organizacija ovog događaja koordinirana je od strane Agencije za razvoja MSP-a Grada Trebinja, Agrarnog fonda Grada Trebinja i Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS – područna jedinica Trebinje.

Više informacija o javnom pozivu:

http://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/bs/home/presscenter/vijesti/2018/javnipozivEU4Business.html

Informacije o projektu:

https://eu4business.ba/

 


There is no ads to display, Please add some