Otvoren Sajam zapošljavanja, preduzetništva i zanimanja: 11 POSLODAVACA PONUDILO 140 RADNIH MJESTA

U Trebinju se danas održava prvi Sajam zapošljavanja, preduzetništva i zanimanja na kome se predstavilo 11 poslodavaca iz Trebinja i ponudilo 140  radnih mjesta.

Na sajmu su se tražili radnici u realnom sektoru, od metalske i elektro struke, kao i radnici u ugostiteljstvu i turizmu, ali i druga zanimanja.

Da je u posljednje vrijeme teško naći radnika, jer odlaze u Dubrovnik, gdje su plate mnogo veće, svjesni su i u Gradskoj upravi.

   

Otvarajući Sajam gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da je želja Gradske uprave da smanji  procenat odlaska radne snage iz ovog grada, poboljšanjem uslova koje nude poslodavci.

„Poslodavci su preduzeli već neke mjere kako bi potencijalnim radnicima ponudili adekvatne uslove rada, a cilj sajma je uspostavljanje veze između nezaposlenih i eventualnih poslodavaca, kako bi se popunila slobodna radna mjesta i našla najbolja rješenja i za poslodavce i za radnike“, istakao je Ćurić.

On je dodao da Gradska uprava posljednjih godina radi na popularizaciji radnih mjesta u realnom sektoru.

„Bitno je da shvatimo da je to vodeći nosilac razvoja i da on mora funkcionisati kao najvažniji faktor za ekonomiju grada. Nezaposlene treba informisati da u ovom sektoru ima dovoljno prostora za napredak i razvoj i adekvatnu naknadu, koja je veoma bitna. U okviru projekata podrške samozapošljavanja, koje je u protekle dvije godine provodio Grad Trebinje, brojni  preduzetnici su pokrenuli poslove i danas uspješno posluju“, naveo je on.

Ćurić je najavio je da će i ubuduće Gradska uprava podržavati programe samozapošljavanja, kao i sve druge projekte koje vode smanjenju nezaposlenosti.

On je iznio i podatak da je devedestih godina prošlog vijeka bilo 2.000 nezaposlenih, a sada je na birou u Trebinju 1.800 osoba koje aktivno traže posao.

    

Dejan Šešlija, viši stručni saradnik u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, ocijenio je današnji sajam kao dobru priliku da dođe do susreta između budućeg radnika i poslodavca i dobar način da se preduzetnici i potencijalni preduzetnici upoznaju sa onom što nudi Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

 „U narednom periodu je potrebno raditi na privlačenju investicija i otvaranju kvalitetnijih radnih mjesta, koji će radnicima omogućiti veće plate, jer samo tako je moguće ograničiti odliv radne snage, kao negativnu pojavu u RS“, istakao je on.

Pored poslodavaca na sajmu su svoju ponudu kreditnih linija podrške privredi predstavile i finansijski organizacije.

Tehnička škola Trebinje predstavila je zanimanja u ovoj obrazovnoj ustanovi, a Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća projekte „Challenge to change“ i  „Evropska mreža preduzetnišva RS“.


There is no ads to display, Please add some