Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za organsku proizvodnju

U okviru projekta „Mali proizvođač, veliki agro resurs“ u Trebinju je danas u organizaciji Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Grada Trebinja i Agrarnog fonda održana radionica za poljoprivredne proizvođače o razvoju organske proizvodnje.

Na ovom sastanku poljoprivrednicima su date smjernice i najvažnije informacije o uslovima koje je neophodno ispuniti da bi mogli da se bave organskom proizvodnjom, na koji način da dobiju neophodne sertifikate te kako da dođu do potencijalnog tržišta organskih proizvoda.

Dražen Bošković, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja, kaže da je poljoprivrednicima veoma važno da dobiju i informacije o potencijalnim prihodima koje bi mogli da ostvare u proizvodnji organske hrane.

„Važno im je i to da li postoji sigurno tržište za takve proizvode i da li se njihova tradicionalna proizvodnja može proširiti na organsku te da li mogu ovim načinom rada poboljšati svoje prihode“, naveo je Bošković.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda grada Trebinja, ističe da je organska proizvodnja na području Istočne Hercegovine još u povoju, te da nekoliko proizvođača ima neophodne sertifikate za proizvodnu organskog meda i ljekovitog bilja.

Edukativne radionice su, dodaje Dutina, od velikog značaja za hercegovačke poljoprivrednike koji su željni neophodnih informacija o proizvodni organske hrane.

„Ova radionica je važna za poljoprivrednike sa našeg područja kako bismo im približili sve informacije o prednostima organske proizvodnje i uopšte proizvodnje u zaštićenom prostoru. Treba ih upoznati i o tome koliko su ti proizvodi traženi i kolika je njihova cijena na tržištu i na koji način ih je potrebno uzgajati, te koje preparate smiju da koriste u proizvodnji i na koji način se može dobiti organski sertifikat“, rekao je Dutina.

Područje Hercegovine je, dodaje on, veoma pogodno za razvoj organske proizvodnje.

„Imamo zdravu zemlju, vazduh, vodu, nemamo velikih zagađivača i ovo područje je idealno za uzgoj organskih proizvoda. Naravno, potrebno je da i poljoprivrednici prihvate da se na pravilan način edukuju i da od samog početka pravilno rade kako bi mogli nesmetano da dobiju neophodne sertifikate“, ističe Dutina.

Maid Maksumić, iz Udruženja građana „Nešto više“ iz Mostara, u okviru koga je osnovano  socijalno preduzeće „EkoDizajn“,koje se bavi proizvodnjom organske hrane, hercegovačkim poljoprivrednicima je prenio dobra iskustva u organskog proizvodnji.

„Naš cilj je da se održavaju autohtone domaće sorte i da se uključi što više malih lokalnih proizvođača u proizvodnju organske hrane jer je zdravlje najbitnije. Mi naše proizvode, iz organskih voćnjaka i plastenika, za sada, plasiramo na lokalnom nivou, po principu povjerenja“, rekao je on.

Projekat „Mali proizvođač veliki agro resurs“ odobren je od Investicione razvojne banke RS, u vrijednosti od 122.000 maraka, a Grad Trebinje ga sufinansira sa 25 odsto od ukupnih sredstava. Projekat su pomogli i Švajcarska razvojna agencija, Ministarstvo lokalne uprave i samouprave, Ministarstvo finansija RS i UNDP.