Praktičnom nastavom lakše do posla

 

 

 

 

 

 

Potpisan sporazum o saradnji Grada Trebinja, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privredne komore, Centra srednjih škola i Tehničke škole sa švajcarskom  organizacijom “Helvetas” za projekat “Unapređenje praktične nastave u ugostiteljstvu, turizmu, elektro-energetskom i sektoru obrade metala.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković ističe da je ovo izuzetno važan projekat za Trebinje, koji efikasno povezuje privredu i obrazovanje.

„Najbitniji segment projekta je proces izmjene nastavnih programa u dvije stručne škole, Tehničkoj i Centru srednjih škola, u kome učestvuju privredni subjekti, što je dragocjeno i konkretno za četiri stručna zanimanja. Drugi segment saradnje je nabavka opreme za ove dvije škole, a koristi će imati učenici koji pohađaju praktičnu nastavu, kao i privredni subjekti koji će da zaposle kvalitetnu radnu snagu“, rekao je Bošković.

Sven Dominiković, projekt menadžer programa „Moja Budućnost“ Fondacije „Helvetas“ u BiH kazao je da pozitivna iskustva rada sa parnterima u Trebinju obećavaju nastavak saradnje, te da „Helvetas“ u BiH mladima nastoji da pomogne kroz razne programe zapošljavanja.

„Drago mi je da sarađujemo na još jednom projektu – formalno obrazovanje, koje je najbitnije, jer će dati rješenje da kompanije dobiju radnu snagu koja im treba. Treba se uključiti u cijeli proces izmjene planova, praktične nastave i zato pozivam sve kompanije da se uključe i sada i u budućnosti”, istakao je Dominiković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić dodao je da će grad učestvovati u projektu sa 30 odsto, istakavši da je bitno što je privreda direktno uključena.

“Ovo će biti jedan filter da procijenimo ko je taj ko stvarno želi zaposlenje, ko su ti privrednici koji žele radnika osposobljenog za rad”, rekao je Ćurić.

Direktor Centra srednjih škola iz Trebinja Nedjeljka Ilijić istakla je da će ove godine, zahvaljujući fondaciji “Helvetas Moja budućnost” i gradu Trebinju, proširiti opremanje kabineta za smjerove kuvar i turistički tehničar.

Direktor Tehničke škole Darko Rakić rekao je da su potpisivanjem ovog sporazuma definisane neke aktivnosti koje treba da se urade u narednom periodu, ali i one koje su već urađene.

„Već je urađena revizija nastavnih planova i programa za dva ciljana zanimanja u Tehničkoj školi, a to je električar i tehničar cnc tehnologija, za šta je dobijena podrška fondacije “Helvetas” i Gradske uprave koji su izdvojili značajna sredstva za nabavku opreme za narednu školsku godinu“, zaključio je Rakić.

Projekat finansira švajcarska organizacija “Helvetas”, realizator projekta je Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća uz saradnju sa Gradom Trebinje.

Vrijednost projekta je 130.000 KM.

Izvor: Radio Trebinje


There is no ads to display, Please add some