Uspješno provedene obuke i poptisani ugovori o samozapošljavanju

           

 

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća je u okviru Programa samozapošljavanja Grada Trebinja organizovala obuke iz oblasti preduzetništva za 36 nezaposlenih osoba, koje su aplicirale za bespovratna sredstva za samozapošljavanje, koje su prethodno ispunile uslove propisane javnim pozivom.

Od 36 polaznika obuke, pravo na bespovratne subvencije je ostvarilo 27 nezaposlenih osoba, koje su 20.08.2020. godine potpisale ugovore o samozapošljavanju sa Gradom Trebinjem. Ugovore o samozapošljavanju sa korisnicima potpisao je Gradonačelnik Trebinja g-din Mirko Ćurić.

Na ovaj poziv su se odazvali ljudi koji su imali ideje o pokretanju sopstvenog biznisa, a nakon toga je trebalo uraditi biznis plan, poslije čega su stručnjaci u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća odlučivali da li su te ideje provodljive i da li zainteresovani mogu ispratiti projekat do kraja.- rekao je Ćurić.

Najveći broj poslovnih ideja odnosi se na uslužne djelatnosti, zanate i poljoprivredu, a 30% korisnika starosti je do 35 godina.

Organizaciju obuka iz oblasti preduzetništva je podržala i Fondacija Helvetas Moja Budućnost, kroz čiju će podršku biti obezbjeđena i dugoročna mentorska podrška za preduzetnike početnike.

Bespovratne subvencije dodjeljivane su u iznosu do 15.000 KM, u svim djelatnostima osim trgovine i ugostiteljstva (izuzev originalnih ideja vezanih za turizam i domaće proizvode) uz uslov da se djelatnost obavlja najmanje 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora o subvenciji.

Za proizvodne djelatnosti subvencije su iznosile od 6.000 do 15.000 KM, a za zanatsku ili uslužnu djelatnost od 5.000 do 10.000 KM.

Za osnivanje komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva podrška je iznosila od 3.000 do 8.000 KM.

Novac za samozapošljavanje danas su dobili i Miljan Topalović i Zora Bokun.

Otvaram firmu eloksirane bravarije i ovaj novac će mi puno značiti kao stimulacija u daljem radu. Novac ću uložiti u mašine i potreban materijal – ističe Topalović.

Zora Bokun je otvorila krojačku radnju u Trebinju, a dobila je 6.200 KM za svoj biznis.

– Da nema ove podrške ne bih počinjala posao. Novac ću uložiti u polovne mašine, jer tako mogu obezbijediti više mašina, dio u potreban materijal i nešto malo novca u opremanje prostora – kaže ona.

Grad Trebinje po četvrti put daje novac za samozapošljavanje, a do sada je za ovaj program izdvojeno ukupno 700 hiljada KM.


 


There is no ads to display, Please add some