Dodijeljena uvjerenja operaterima na CNC mašinama

 

 

 

 

 

 

 

U Trebinju su  dodijeljena uvjerenja za 15 polaznika iz istočne Hercegovine, koji su završili obuku za rad na CNC mašinama.

Obuku je finansirala  Fondacija Helvetas “Moja budućnost” a realizovana je u saradnji sa Privrednom komorom, Razvojnom agencijom, gradom Trebinjem, Zavodom za zapošljavanje Fakultetom za proizvodnju i menadžment i SL IAT.

„Nadam se da će privreda prepoznati ljude koji su završili ovu obuku kao prave kadrove. Cilj projekta je da mladi nađu posao i na tome ćemo dalje raditi, ali i kandidati trebaju biti aktivni, da izađu na tržište rada. Dodatni cilj je da se u Trebinju akredituje još jedna organizacija koja će raditi slične poslove, kako bi se ovakvi projekti i dalje mogli uspješno realizovati“, rekao je Sven Dominiković projekt menadžer Fondacije “Helvetas – Moja budućnost”.

Prema riječima direktora trebinjske Razvojne agencije Dražena Boškovića ljudi koji su prošli obuku su spremni za tržište rada, da pronađu kvalitetno zaposlenje, ali i da kroz različite projekte nastave svoje usavršavanje.

„Projekat je završen u jednom širokom partnerstvu i u saradnji sa Fakultetom za proizvodnju i menadžment gdje se odvijao teoretski dio nastave i SL IAT, gdje je bio praktični dio obuke. Ovakvi projekti su dobar putokaz za neke nove programe. U saradnji sa Privrednom komorom RS, Fondacijom “Helvetas” i gradom Trebinjem osmišljen je novi program stručnog osposobljavanja za kuvare i konobare, pošto je turizam jedan od strateških grana u Trebinju“, najavio je on.

Dragana Kokot, direkor sektora za ekonomsko-pravne poslove Privredne komore RS je navela da je Edukativni centar Privedne komore Srpske, pored operatera na CNC mašinama, ranije organizovao i obuke za profesionale vozače na području RS koji su našli posao.

„Privredi na ovaj način nudimo stručan kadar, a odraslim ljudima olakšavamo da nađu posao“, istakla je ona.

Zamjenica gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić je rekla da je grad Trebinje bio samo poveznica koja je spojila sve partnere kako bi se u okviru obrazovanja odraslih obezbjedila obuka koja će biti upisana u radne knjižice kao važeća kvalifikacija.

„Grad Trebinje će nastaviti ovaj projekat tako što će trebinjskoj Tehničkoj školi dodijeliti CNC mašinu kako bi učenici imali adekvatnu praksu“, najavila je ona.

Među polaznicima obuke za rad na CNC mašinama bilo je i pet žena.

Vanja Ateljević i Anđela Tasovac kažu da su zadovoljne postignutim rezultatima i stečenim znanjima za tri mjeseca obuke, te da se nadaju zaposlenju i usavršavanju u ovom poslu.   


There is no ads to display, Please add some