Predstavljen projekat “Emoundergrounds” i održan sastanak aktera iz oblasti turizma i upravljanja kulturnoistorijskim i prirodnim nasljeđem

 

 

 

 

 

 

 

 

Predstavljanje kulturnoistorijskog nasljeđa sa područja Trebinja posredstvom digitalnih i tehnologija virtuelne stvarnosti – novi je turistički proizvod koji bi naš grad trebalo da dobije kroz projekat Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA 2 fonda „Emoandergraunds“ 

Ovo je rečeno nakon sastanka sa lokalnim akterima iz oblasti upravljanja kulturnoistorijskim i prirodnim nasljeđem, na kojem je i prezentovan projekat koji okuplja još devet partnerskih gradova iz Italije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Albanije.

Dražen Bošković, direktor Razvojne agencije grada Trebinja – koja je i trebinjski partner ovog programa – pojasnio je da projekat podrazumijeva produkcija digitalnih i virtuelnih sadržaja o trebinjskim kulturnoistorijskim i prirodnim znamenitostima, te uspostavljanje i opremanje prezentacijskog centra gdje će ovi sadržaji biti dostupni posjetiocima.

„Planirano je da se kroz projekat nabavi moderna tehnološka oprema, koja bi trebalo da bude instalirana u Muzeju Hercegovine. Zahvaljujući ovoj opremi posjetioci našeg grada ovdje će biti u prilici da se upoznaju sa našim kultunoistorijskim nasljeđem posredstvom kreiranih sadržaja virtuelne realnosti, interaktivnih mapa i slično“, pojasnio je Bošković dodajući da bi ovaj dio projekta trebalo da bude realizovan već do sredine naredne godine.

U prvom redu, kako je rekao, biće obuhvaćeni oni lokaliteti od kulturno-istorijskog značaja koji su fizički teže dostupni posjetiocima, kao štu su utvrđenja iz vremena austrougarske uprave, ali i druge znamenitosti iz različitih perioda bogate istorije našeg grada.

Za Trebinje ništa manje važan benefit od ovog projekta je i uspostavljanje mostova saradnje sa značajnim partnerima sa područja jadransko-jonske regije, koja broji oko 70 miliona stanovnika, a što, napominje Bošković, otvara mogućnosti za zajedničke projekte i u narednim godinama i prilika je više za promociju i razvoj ukupnog turističkog potencijala našeg grada.

Za direktora Turističke organizacije grada Trebinja Marka Radića, novi sadržaji od velikog su značaja za turizam – u vrijeme kada ova grana privređivanja zbog pandemije prolazi kroz globalnu krizu.

„Ovim projektom se dodatno oplemenjuje turistička ponuda Trebinja – da posjetiocima kojima avanturistički turizam nije u fokusu damo šansu da se upoznaju i sa onim lokalitetima i turističkom ponudom koja im je teže dostupna“.

Projekat će omogućiti da uz one posjetiocima odavno poznate lokacije turističku valozizaciju dobije i teže pristupačni dio našeg kulturnoistorijskog nasljeđa, ističe i direktorica Muzeja Hercegovine Ivana Grujić.

A Trebinje, kaže ona, ima išta da ponudi kao rijetko koja sredina u BiH koja se kontinuirano razvija od antike i srednjeg vijek do osmanlijskog i austrougarskog perioda, a čiji su ostaci i danas su vidljivi u arhitekturi grada.

„Za našu ustanovu najznačajnije u ovom projektu jeste da Muzej Hecegovine dobija, možemo reći, još jednu stalnu postavku, koja će biti opremljenja najsavremenijom tehnologijom. Ovim ulazimo u red najsavremenijih muzeja, koji svoju ponudu prezentuju ne samo na klasičan muzejski način – preko određenih eksponata, već i preko modernih tehnologija, koje će posjetiocima kroz virtuelnu šetnju pružiti autentičan doživljaj prošlosti“, kazala je Grujićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da ukupna vrijednost projekta deset partnerskih gradova iz sedam zemalja iznosi 2,6 miliona evra, od čega se na Trebinje odnosi oko 300 hiljada KM.

„Učešće Grada Trebinja je 15 odsto ili oko 50 hiljada KM. Ovo nije trošak već itetako važna investicija, jer ćemo pored opreme, čija je vrijednost veća nego naše učešće, te prezentacije našeg kulturnoistorijskog nasljeđa, kroz projekat dobiti i obuke za naš domaći kadar“, napominje Ćurić.

Grad Trebinje, dodao je on, vodi računa da u budžetu izdvaja novac za učešće u domaćim i međunarodnim projektima, jer uprkos trenutno složenim uslovima – ne želi da propusti priliku da bude dio programa koji gradu obezbjeđuju benefit i novu vrijednost.


There is no ads to display, Please add some