Prvi zajednički projekat Trebinja, Dubrovnika i Herceg Novog

Trebinje, Dubrovnik i Herceg Novi na putu su realizacije prvog zajedničkog projekta prekogranične saradnje, za koji još nije stiglo, ali se očekuju zeleno svjetlo Evropske komisije, rečeno je danas nakon sastanka na temu značaja programa prekogranične saradnje tri lokalne zajednice na tromeđi, koji je u Trebinju održan u organizaciji bh. predstavništva Fondacije „Konrad Adenauer“, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja i Dubrovačke razvojne agencije – DURA.

Trilateralni projekat vrijednosti 1,5 miliona evra, kako je rečeno, odnosi se na saradnju tri grada u oblasti turizma.

„Riječ je o vrlo konkretnom projektu sa naglaskom na privrednoj saradnji, koji vrlo konkretno povezuje male subjekte u preduzetništvu i turizmu, a isto tako doprinosi gradnji kapaciteta aktera uključnih u turizam u naša tri grada“, rekla je Andrea Novaković, direktorica Dubrovačke razvojne agencije – DURA.

ipa1

Najvažniji rezultat projekta, kako se moglo čuti na prezentaciji, biće obnova tri lokacije kulturnog nasljeđa u tri grada, kreiranje najmanje tri prekogranična turistička proizvoda, te zajedničkog plana za održivo upravljanje kulturnim i istorijskim nasljeđem, pri čemu će lokalni akteri projekta kroz njegovu realizaciju steći i potrebna znanja za implementaciju sertifikata kvaliteta.

ako detalji projekta nisu prezentovani medijima, saznajemo da je projektom, u dijelu koji se odnosi na obnovu nasljeđa, predviđeno popločanje Starog grada i rekonstrukcija ljetnog kina na trebinjskom kastelu.

Govoreći o nedostacima zbog kojih potencijal prekogranične saradnja između Dubrovnika, Trebinja i Herceg Novog do sada nije rezultirao nijednim zajedničkim projektom, zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je da problem nije u stručnosti angažovanih ljudi, jer najviše ocjene koje dobijaju njihovi projekti pokazuju da su oni dobro upućeni u problematiku.

„Ali smo došli do zaključka – da ne možemo za isti projekat lobirati sa više strana, jer ljudi koji ocjenjuju projekte treba da budu uvjereni da imamo jedan zajednički cilj i da inicijativa dolazi sa jedne strane. To je preduslov da projekt prođe“, pojasnio je Ćurić, obećavši da će Grad Trebinje pružiti podršku projektu u punom kapacitetu.

Direktor bh. predstavništva Fondacije „Konrad Adenauer“ Karsten Dumel podsjetio je da ova fondacija već tri godine podstiče saradnju u regionu, organizovanjem investicionih konferencija i povezivanjem zainteresovanih privrednih i političkih aktera.

„Za projekte obezbijeđenih nekoliko stotina hiljada evra bili su mali koraci na pravom putu, a sada želimo da napravimo velike korake: da se pored ostvarenih kontakata postigne i konkretna saradnja u više privrednih sektora“, rekao je Dumel.

Mate Franičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, istakao je da je na sastanak došao da pruži podršku ministarstva projektu prekogranične saradnje na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske.

„Riječ je o veoma važnoj saradnji, koja je dio šireg konteksta ukupne regionalne saradnje, a sa ciljem da se putem konkretnih projekata podiže standard ekonomskog i svakog drugog razvoja naših zemalja“, rekao je Franičević.


There is no ads to display, Please add some