Trebinjci i kreiranje biznisa: Najviše interesanata za poljoprivredu i turizam

Trebinjci zainteresovani za pokretanje vlastitog biznisa najčešće se opredjeljuju za poljoprivrednu proizvodnju i usluge u turizmu, koje prepoznaju kao komparativne prednosti ovog kraja, dok su najčešće prepreke na putu realizacije biznis ideje – nedostatak početnog kapitala i nesigurno tržište, kaže za Radio Trebinje Dražen Bošković, direktor trebinjske Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

On dodaje da je u poljoprivredi posebno interesantna proizvodnja smilja i drugog ljekovitog i aromatičnog bilja, dok se oni koji svoje šansu vide u turističkim uslugama najviše zanimaju za izradu suvenira i pružanje usluga smještaja.

„I naravano, turizam i poljoprivreda se mogu povezati kroz proizvodnju zdrave hrane i upravo je veliki broj korisnika naših usluga tražio odgovore u tom pravcu – kolika bi to bila investicija i da li bi bila isplativa, kakve su šanse za plasman ovih proizvoda, da li je proizvodnju potrebno i na koji način sertifikovati, i slično“, kaže Bošković.

On dodaje da ove savjetodavne i druge stručne usluge klijentima agencija pruža besplatno, kao stručni i tehnički servis svima koji žele da pokrenu vlastiti biznis i preduzetnicima sa planovima da razvijaju kapacitete postojeće djelatnosti.

boskovic-agencija-misp

Otvorena vrata za svaku biznis ideju

Bošković dodaje da su vrata Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća otvorena za svakog građanina sa poslovnom idejom i voljom da se krene u vlastiti posao, a koje će tim agencije pokušati da razvije u kvalitetan biznis plan i kroz stručni monitoring dovede do usješne realizacije.

Prethodno je, dodaje, potrebno sagledati sve aspekte biznis inicijative – od visine početne investicije, preko analize zahtjeva tržišta i u tom pravcu kreiranja optimalnog proizvoda, načina organizovanja proizvodnje i mogućnosti promocije, do projektovanja prihoda, koji bi, u konačnici, klijentu pružili i povratnu informaciju: da li je njegova biznis ideja i koliko isplativa.

Tu je i aspekt naše društvene odgovornosti – da napravimo selekciju koje su to poslovne ideje koje imaju perspektivu, u odnosu na one koje nisu isplative, nemaju velike šanse za uspjeh i koje bi naše korisnike sutra dovele u određene finansijske probleme“, naglašava Bošković.

On dodaje da preduzetnicima sa već razvijenom djelatnošću agencija pruža usluge savjetovanja u svim aspektima poslovanja – na koji način da prošire proizvodnju, kako da kvalitetnije iskoriste postojeće ljudske resusre ili anagžuju nove, kako da osvoje nova tržišta ili da prilagode postojeći asortiman tržišnim zahtjevima…

U prošloj godini, napominje on, kroz razne tematske radionice i edukativne programe agencije, organizovane kao stručna podrška kreiranju biznisa i unapređenju preduzetničke djelatnosti, prošlo je više od stotinu korisnika.

Nadamo se i naša je procjena da će od tog broja polaznika barem 20% njih ostati zainteresovani za pokretanje vlastitog biznisa ili proširenje već postojećih kapaciteta“, kaže Bošković za Radio Trebinje, dodajući da preciznije povratne informacije mogu očekivati tek krajem prvog kvartala tekuće godine.

Najveći izazovi početni novac i nesigurno tržište

Put od ideje do uspješnog biznisa često je dug i mukotrpan, a početnike najčešće obeshrabruju nedostatak inicijalnih sredstava i nesigurno tržište.

Ljudi koji dolaze u agenciju najčešće se suočavaju sa problemom finansiranja poslovnih ideja. Drugi problem je tržište jer i kad osmisle svoj proizvod i razviju poslovne ideje – često se javi problem sa plasmanom ili otkupom, zbog čega se i kvalitetne biznis ideje na kraju pokažu nedovoljno isplativim“, kaže Bošković.

Projekti

Od aktuelnih projekata agencije, Bošković izdvaja program „Prilika plus“, usmjeren na kvalitetnije profesionalno osposobljavnje školaraca na tržiše rada, kroz unapređenje praktične nastave.

On pojašnjava da je analizom tržišta rada u sektoru preduzeništva i stanja praktične nastave u srednjim tehničkim školama utvrđeno da su najtraženija zanimanja u našoj regiji – varilac i bravar, nakon čega su u projekat uključeni Srednjoškolski centar „Golub Kureš“ u Bileći, koji obrazuje ove profile, i firma „Monting energetika“, zainteresovana da školarcima u svom pogonu omogući praktičnu nastavu.

„Kroz ovaj projekat, koji finasira vlada Švajcarske, biće obezbijeđena dodatna oprema za praktičnu nastavu, koja će dijelom biti uručena preduzeću ‘Monting energetika’ a dijelom sredoškolskom centru u Bileći. Time će i nakon završetka projekta sve naredne generacije koje budu upisivale ova stručna usmjerenja imati na raspolaganju opremu na kojoj će se i praktično obučavati za svoje buduće zanimanje“, ističe Bošković.

Agencija je, dodaje on, opredijeljena da se u narednom periodu aktivnije angažuje na svim projektima koje finansiraju domaći ili međunarodni fondovi – od programa resornih ministarstava svih nivoa vlasti, ponuda međunarodnih donatora, do potencijala fondova Evropske unije za prekograničnu saradnju.

„Agencija je, naravno, otvorena da pomogne i svim institucijama odnosno organizacijama našeg grada u smislu da zajedničnim snagama osmislimo projekte, apliciramo na što više poziva i privučemo što više novca kako bi unaprijedili razvoj preduzetništva i kvalitet života naših sugrađana“, zaključuje Bošković.


There is no ads to display, Please add some