Tri miliona evra za nova radna mjesta u BiH

EU i Međunarodna organizacija rada (ILO) danas su u Srajevu dodijelile tri miliona evra grantova za 15 domaćih partnera namijenjenih za zapošljavanje u okviru porjekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji finansira EU, a provodi ILO.

Među 157 prijava odabrano je 15 projekata iz raznih djelatnosti koji će biti podržani iznosima od 150.000 do 200.000 evra, a čiji je cilj prekvalifikacija nezaposlenih, stvaranja novih radnih mjesta i podržavanje lokalnog ekonomskog razvoja.

U sklopu projekta trebalo bi da bude otvoreno 600 radnih mjesta, dok bi oko 2.000 ljudi trebalo proći određene dokvalifikacije ili prekvalifikacije.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark konstatovao je da građani BiH žele nova i bolja radna mjesta, ističući da to ide sporo iako statistika govori o smanjenju broja nezaposlenih.

“BiH u regionu najmanje ulaže u otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti”, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ističući da je broj nezaposlenih posebno zabrinjavajući kada je riječ o mladim i ženama.

On je dodao da je BiH na dnu ljestvice kada je u pitanju izdvajanje sredstava za podsticaj zapošljavanju, dok zemlje regiona poput Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije izdvajaju od sedam do 10.000 evra po jednom radnom mjestu.

“Srbija je u 2016. godini po osnovu podrške zapošljavanju za 20 projekata odnosno investicija izdvojila 73 miliona evra, a Makedonija za sedam projekata ukupno 56 miliona evra”, rekao je Šarović.

Projekat “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH” fokusiran je na obezbjeđivanje radnih mjesta za najranjivije kategorije poput raseljenih osoba, povratnika, žena, mladih te osoba koje su pogođene poplavama.

Aktivnosti izabranih lokalnih partnera trebalo bi da traju do decembra 2018. godine.


There is no ads to display, Please add some