Delegacija Trebinja u posjeti Sloveniji: Regionalnom saradnjom lakše do evropskih fondova

Gradska uprava Trebinja prepoznala je značaj i potrebu za stvaranje uslova za lakši pristup IPA fondovima, kako bi brže realizovali kvalitetne projekate na području Trebinja. Naše opedjeljenje je da pratimo napredne sredine, kako bi neke stvari lakše rješavali i prije stizali do cilja, rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je proteklih dana sa petočlanom delegacijom boravio u Sloveniji.
Program posjete trebinjske delegacije napravio je Franc Bogovič, jedan od osam poslanika Evropskog parlamenta iz Slovenije, koji je proteklog ljeta boravio u posjeti Gradu Trebinju.
Petočlana delegacija iz Trebinja obišla je nekoliko privrednih potencijala u ovoj državi, koji su napredno organizovani i koji su iskoristili IPA fondove, krećući se prema EU.
„Mi smo htjeli da vidimo koji je naš prostor za djelovanje, a da nam kompanije iz Slovenije budu partneri na tom putu, kako bi što više i brže doprinijeli razvoju Trebinja“, kaže za Radio Trebinje gradonačelnik Petrović.
Uspješan sastanak organizovan sa rukovodstvom firme „Vili Štadler“, prizvođačom opreme i sortirnice za reciklažna postrojenja za komunalni otpad.
„Imajući u vidu da je sanitarna deponija u Trebinju već pri isteku resursa i pred zatvaranjem, naše je stanovište da će ovo biti najveći problem. Evropa ide do te mjere da od smeća uspijeva da 96 procenara selektuje, razloži i usmjeri u određene grane, a organski dio ide u gasne elektrane. To je Slovenija već preuzela. Mišljenja smo da bi i mi mogli da idemo ka tom putu i da dobijemo neka donatorska sredstva iz IPA fondova. To je jedan od naših glavnih projekata, koji bi bio delegiran sa naše strane, kako bi trebinjska deponija imala potpunu upotrebu“, ističe Luka Petrović.

Programom posjete Sloveniji, trebinjska delegacija obišla je voćarsku kompaniju „EURO SAD“, koja se bavi za otkupom i distribucijom voća, Nuklearnu elektranu Krško i lokalnu upravu ovog grada. Upriličen je i sastanak sa Zoranom Jankovićem, gradonačelnikom Ljubljane.

„Posjetili smo i Maribor, gdje smo se sastali sa direktorom turističke organizacije i oni su nam predstavili njihove turističke potencijale. Slovenci su iskoristili sve svoje  resurse, angažovali vlastiti kadar i doveli do bržeg razvoja turizma“, ističe Pertović.

On je mišljenja da onoliko koliko Gradska uprava Trebinja bude dobro organizovana, toliko će biti i bolji rezultati.

„Gradska uprava zajedno sa ustanovama i preduzećima će iskoristiti resurse koje postoje i na taj način boljom organizacijom i korišćenjem naših kadrova mi možemo da dođemo do boljih rezultata. Ne trebamo da smišljamo mnogo, trebamo da se angažujemo napravimo koncept i planski realizujemo značajne projekte u našem gradu“, kaže on.

U delegaciji koja je boravila u Sloveniji, pored  gradonačelnika Luke Petrovića, bili su i zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković i direktor AD „Komunalno“ Nedjeljko Lambeta.

 


There is no ads to display, Please add some