U Trebinju najtraženija zanimanja kuvar i konobar

U Trebinju je danas održan okrugli sto o turizmu i hotelijerstvu, u okviru projekta “Prilika plus” na kojem je zaključeno da je potrebno aktivnije raditi na reformi obrazovanja, povezivanju preduzeća sa školama radi stručne prakse, promociji deficitarnih zanimanja, te ohrabrivanju mladih da se odluče za zanimanja sa kojim bi se lakše i brže zaposlili.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja Dražen Bošković rekao je da je na lokalnom tržištu najveća potražnja za zanimanjima kuvar i konobar.

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja realizuje projekat “Gastrofokus”  čiji je glavni cilj opremanje restorana  Centra srednjih škola Trebinje, koji služi za potrebe izvođenja praktične nastave. Vrijednost opreme koja će biti nabavljena i donirana Centru srednjih škola Trebinje iznosi oko 30.000 KM. Projekat “Gastrofokus” realizuje se u okviru programa “Prilika-Plus” koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Banja Luka a finansira Vlada Švajcarske.

Bošković je naveo da će novi restoranski prostor biti opremljen sa neophodnom opremom koja će zadovoljiti sve potrebe praktične nastave za zanimanja kuvar i konobar.

“Ovaj projekat je vezan i za strateški projekat razvoja grada Trebinja, jer su na lokalnom tržištu najveća potražnja za zanimanjima kuvar i konobar”, naveoe je Bošković.

Cilj okruglog stola bio je da odgovori na pitanje na koji način obrazovanje i stručne škole spojiti sa potrebama privrede, s fokusom na turizam i ugostiteljstvo.

Tokom diskusija, istaknuta je neophodnost lokalnog dijaloga o potrebama tržišta rada, inovacijama i trendovima sa ciljem unapređenja nastavnih planova, programa i praktične nastave uz bolje povezivanje i umrežavanje obrazovnih ustanova i privrednih subjekata.

Direktor projekta “Prilika plus” Emir Dervišević istakao je da je razvoj struke dugoročni prioritet koji svima treba da bude u interesu, što podržava i Ambasada Švajcarske u BiH.

On je rekao da su rijetke škole u BiH koje su uspjele da kroz međunarodnu podršku poboljšaju praktičnu nastavu, zbog čega treba javna sredstva svih nivoa vlasti maksimalno orijentisati ka ovom sektoru, kako bi se poboljšali uslovi u srednjim školama.


There is no ads to display, Please add some