Javni poziv za dodjelu 655.000 KM, očekuje se sedam projekata

 

Predstavnici Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske danas su u Trebinju predstavili šesti javni poziv za dodjelu 655.000 KM bespovratnih sredstava namijenjenih jedinicama lokalne samouprave kao podrška prioritetnim projektima u oblasti javnih usluga i ruralnog razvoja.

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju IRB-a Mirko Bošnjak rekao je da se, prema ranijim iskustvima, očekuje oko sedam projekata i da je iz jedne jedinice lokalne samouprave prihvatljivo finansiranje samo jedne projektne aplikacije.

On je naveo da su u ovom ciklusu sredstva obezbijedili Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske posredstvom Razvojnog programa UN.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja Dražen Bošković rekao je da je ova agencija u protekle dvije godine bila korisnik sredstava Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja.

On je naveo da su u dva ciklusa kroz odobrene projekte unaprijedili infrastrukturu lokalnih poljoprivrednih proizvođača, odnosno poljoprivrednih gazdinstava.

“U prvom ciklusu smo za 35 korisnika nabavili 35 plastenika površine 100 metara kvadratnih sa pratećom opremom i organizovali više edukacija na različite teme kako bi unaprijedili poslovne vještine i osnažili kapacitete gazdinstava”, rekao je Bošković.

On je dodao da je u tekućoj godini kroz projekat “Mali proizvođač-veliki agro-resurs” obezbijeđena infrastruktura za partnera na projektu Agrarni fond kroz nabavku plastenika od 300 metara kvadratnih i nabavku kombi vozila hladnjače koje će biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima u Trebinju.

“Cilj je da kroz ovaj poziv grad Trebinje u saradnji sa agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća aplicira za dva projekta. Jedan projekat će se ticati unapređenja poljoprivredne proizvodnje i osnaživanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača, a drugi će biti iz oblasti unapređenja javnih usluga”, rekao je Bošković novinarima.

On je naveo da su kroz prethodna dva poziva iskorišteno oko 200.000 KM iz Finansijskog mehanizma i istakao da su partneri na ovom projektu bili grad Trebinje koji je u oba slučaja učestvovao sa oko 25 odsto od ukupne vrijednosti projekta i gradski Agrarni fond.

Zamjenik načelnika opštine Berkovići Bojan Samardžić rekao je da je ova opština pripremila projektni prijedlog za izgradnju parka sa sadržajem za djecu.


There is no ads to display, Please add some