Poljoprivredna proizvodnja grada Trebinja, stanje, perspektive i izazovi

Proizvodi iz Hercegovine i Trebinja trebali bi biti jasno prepoznatljivi potrošačima i imati naljepnicu sa jedinstvenim sloganom, koja bi bila na svakom proizvodu iz ove regije.

Ovo je nakon predavanja na temu “Poljoprivredna proizvodnja grada Trebinja, stanje, perspektive i izazovi”, održanog u prostorijama Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća rekao  Siniša Mitrić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

„Ovakav slogan, koja bi mogao da glasi “sunce Trebinja”,  bio  bi informacija o geografskom porijeklu, a sljedeći korak, dosta složeniji, je da proizvod ima potvrdu kojom se garantuje njegov kvalitet, da je proizveden u skladu sa principima integralne ili organske proizvodnje.“ navodi Mitrić.

IMG_20170317_101359

On ističe da se taj posao ne može obaviti u kratkom periodu, ali da bi prvi sertifikovanje integralne proizvodnje mogli da urade vinogradari, a zatim i  proizvođači paradajza, paprika i krastavca.

„Komparativne prednosti Hercegovine su ogromne. Ova regija ima dosta neiskorištenih mogućnosti, kao što je proizvodnja maslina, neke vrste citrusa, smokava i drugih kultura južnog i submediteranskog područja. Hercegovina je  specifična po resursima i agroekološkim prilikama i njih treba iskoristiti“, tvrdi Mitrić.

Prema riječima Dražena Boškovića, direktora trebinjske Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, predavanja  stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta o mogućnostima daljeg razvoja poljoprivrede u Trebinju održavaju četiri do pet puta godišnje.

„Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća nudi savjetodavne i edukativne usluge, svima koji imaju dobru  poslovnu ideju, pa i poljoprivrednicima, da napišu kvaliteta biznis plan i apliciraju za određen i finansijsku podršku kod domaćih ili međunarodnih institucija“, navodi Bošković.


There is no ads to display, Please add some