Završena trodnevna obuka mentora praktične nastave za predstavnike poslovnih subjekata

 

 

 

 

 

 

U Trebinju je završena trodnevna obuka mentora praktične nastave za predstavnike poslovnih subjekata sa ciljem sticanja pedagoških kompetencija, te vještina planiranja rada sa učenicima na praksi.

Obuka se sprovodi u okviru projekta “Efikasno povezivanje obrazovanja i privrede – unapređenje praktične nastave u sektorima ugostiteljstva i turizma, elektroenergetskom i sektoru obrade metala u gradu Trebinje”.

Organizator obuke je Privredna komora Republike Srpske u saradnji sa Područnom privrednom komorom Trebinje, a sprovodi je gradska Razvojna agencija, uz podršku grada Trebinja i Fondacije “Helvetas, moja budućnost”.

Rajko Mičeta iz poslovnog subjekta “Ekoinvest” Trebinje, učesnik obuke mentora za praktičnu nastavu, naveo je da su svi učesnici delegirani iz poslovnih subjekata imali izvjesno predznanje iz te vrste nastave.

“Krajnji cilj ove obuke je da učenici dobiju kvalitetan tretman u obrazovnom sistemu. Ovo je za naš poslovni subjekat nešto novo i sigurno ćemo novim saznanjima poboljšati vidike. Poslije ove obuke više vremena ćemo posvetiti praktičnoj nastavi”, rekao je Mičeta.

Direktor trebinjske Razvojne agencije Dražen Bošković istakao je da je ovo veoma važan projekat za lokalnu zajednicu.

On je napomenuo da su u prethodnom periodu završene dvije komponente projekta – revizija nastavnih programa u dvije srednje stručne škole u Trebinju i obuka mentora iz poslovnih subjekata, kroz koju je prošlo 15 mentora iz isto toliko poslovnih subjekata.

“Treća komponenta koja će da uslijedi je nabavka nove opreme i opremanje kabineta u Tehničkoj školi i Centru srednjih škola u Trebinju. Imaćemo novu infrastrukturu u školama za kabinete praktične nastava i sigurno je da će proces praktične nastave biti na većem nivou”, rekao je Bošković.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić rekla je da grad Trebinje učestvuje u finansijskoj podršci za ovaj projekat, posebno istakavši doprinos privrednika.

“Oni su prihvatili posebnu obavezu i zaposlene da opterete da se upuste u obrazovanje učenika, da doprinesu kvalitetu praktične nastave, kao i da dualno obrazovanje podignemo na ovaj nivo”, izjavila je Skočajićeva novinarima.

Direktor Područne privredne komore Trebinje Veselin Savić rekao je da je ovo prva obuka nakon usvajanja izmjena zakona, te da je ovo sistem koji se gradi i veoma je značajno sticanje iskustava, budući da ima još dosta posla koji se mora uraditi s ciljem da privrednici dobiju kadar sa boljim i relevantnim znanjem.

Vrijednost projekta je 135.000 KM, a Grad Trebinje učestvuje sa 30 procenata.

Trodevna obuka održana je u hotelu “Leotar” u Trebinju, a imenovani mentori su u obavezi da prisustvuju svim danima obuke kako bi zadovoljili osnovu za dobijanje relevantne potvrde.

Privredna komora Republike Srpske zadužena je da sprovodi obuke mentora u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koji je stupio na snagu 26. septembra.

Mentori su lica koja su u radnom odnosu kod poslodavca, a zadužena su u preduzeću za realizaciju praktične nastave, dok je obaveza preduzeća koja učestvuju u realizaciji učeničke prakse da obezbijede mentora.

Cilj obuke mentora praktične nastave je sticanje pedagoških kompetencija, te vještina planiranja rada sa učenicima na praksi.

Obuka mentora će se izvoditi po Programu obuke mentora za praktičnu nastavu, koji je razvio Republički pedagoški zavod u skladu sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

 


There is no ads to display, Please add some