Kako poboljšati praktičnu nastavu kod privrednika?

 

 

 

 

 

 

 

04.03.2021. godine u hotelu „Nar“ u Trebinju održana je radionica u okviru projekta “Efikasno povezivanje obrazovanja i privrede”, a učesnici su jednoglasno zaključili da se mora raditi na izmjenama pravilnika.

Na radionici se govorilo o što boljem pristupu praktičnoj nastavi te o nejasnoćama u procesu izvođenja praktične nastave kod privrednih subjekata.

Direktor područne Privredne komore Trebinje Veselin Savić kaže da su se na  radionici iznijeli svi problemi kada je u pitanju proces realizacije praktične nastave.

Savić je istakao da bi ovaj sistem mogao da funkcioniše bolje i zato je fokus na zakonodavstvu i pravilnicima kako bi sve funkcionisalo mnogo bolje.

“Imamo sve aktere na okupu, imamo poslodavce kojima trebaju radnici, imamo radnike kojima treba posao, imamo škole, a nekako opet to ne funkcioniše. Problem je recimo ko će pratiti učenike koji su na praktičnoj nastavi, ko će to platiti, koliki su troškovi, kakve su obaveze prema učenicima, kakve su obaveze učenika prema obrazovnom programu”,kazao je Savić.

Vlasnik kompanije “Dineco” iz Trebinja i predsjednik Područne privredne komore Trebinje Duško Pantović rekao je da ova kompanija pruža mogućnost održavanja praktične nastave i istakao da pravilnik i pristup za ovo nisu u pravom smislu regulisani.

 

 

 

 

 

 

 

“Prvenstveno mislim da se  treba raditi na pronalasku rješenja, Ministarstvo finasija treba da se uključi u ovo malo više pa da se iznađu neki stimulansi i za privrednike ako želimo stvarno da proizvedemo dobre kadrove na ovaj način”, kazao je Pantović.

Direktor Razvojne agencije Grada Trebinja Bojan Benderać rekao je  da se ova radionica provela u okviru projekta, efikasno povezivanje obrazovanja i privrede i unapređenje praktične nastave u sektorima ugostiteljstva, turizma, energetskom i sektoru obrade metala.

„Riječ je o jednom konkretnom projektu sa konkretnim aktivnostima kao što je ova radionica i vjerujemo sa konkretnim rezultatima. Cilj same radionice jeste da se sagleda postojeći pravni okvir i kako bi se on mogao unaprijediti kada je u pitanju proveđenje praktične nastave“, ističe Benderać.

On je dodao da je cilj ovoga projekta povezivanje stručnog obrazovanja i potreba tržišta rada te da je nosilac projekta Razvojna agencija Grada Trebinja u sradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske podučna jedinica Trebinje u saradnji sa stručnim školama,

Projekat se finasira od strane Fondacije Helvetas-moja budućnost i Grada Trebinja.

 


There is no ads to display, Please add some