PROJEKTNO PLANIRANJE RAZVOJA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razvoj lokalnih kapaciteta te planiranje i namicanje sredstava za realizaciju razvojnih projekata bila je tema dva treninga koje je, u sklopu projekta “PRONACUL”, organizovala Razvojna agencija Grada Trebinja “TREDEA”.

Tokom prvog treninga “Značaj planiranja na lokalnom nivou, racionalno korištenje ljudskih i turistički interesantnih resursa” učesnicima je, na osnovu rezultata prvog seta treninga održanog prošlog mjeseca, prezentovan niz alata i iskustava dobrih parksi (know-how) primjenjivih za razvoj projektom detektovanih turističkih potencijala.

Na ovom treningu se razgovaralo o dobrim praksama razvoja turističke destinacije za aktivni turizam u regionu, izgradnji  ljudskih resursa neophodnih za unapređenje kvaliteta turističke ponude te specifičnost nadogradnje već izgrađenih turističkih objekata koje gosti koriste za aktivni odmor.

Obzirom da se projekat PRONACUL (“Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima”) realizuje uz finansijsku podršku Evropske Unije (EU) drugi trening je pomogao učesnicima da se identifikuju potencijali i mogućnosti za praktično korišćenje međunarodnih i domaćih fondova sa posebnim akcentom na čitav niz programa kojima EU pomaže održivi razvoj turističkih destinacija i prekograničnu saradnju u oblasti turizma.

Pored predstavnika Razvojne agencije Grada Trebinja, učesnici ove radionice bili su i predstavnici  Gradske uprave Trebinja, JU “Turistička organizacija grada Trebinja”, Centra srednjih škola Trebinje, Visoke škola za turizam iz Trebinja, Područne privredne komore Trebinje,  te Udruženja građana “Odred izviđača Trebinje” i “Vučji zub”.

Inače projekat PRONACUL (Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima realizuje se kroz konzorcijum dvanaest partnera iz šest država (Slovenije, Italije, Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine i Srbije), a finansira se sredstvima EU uz učešće lokalnih partnera.

Pilot područje intervnecije ovog projekta na području grada Trebinja je Park prirode “Orjen” sa okolinom, a projekat interveniše u više pravaca počevši od obilježava pješačkih i biciklističkih staza pa preko postavljanja mini zip-lajna i vještačke stijene ispred planinarskog doma na Ublima, instalacije via-ferrata te drugih aktivnosti kojima će se obogatiti ono što danas nudi aktivni turizam na području grada Trebinja.

Treninge je vodio Ivica Sivrić, direktor “Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH” iz Mostara.


There is no ads to display, Please add some