Održana ceremonija otvaranja inovativne kulturno-kreativne instalacije razvijene u okviru projekta EMOUNDERGROUNDS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U utorak 06.12.2022. godine, u Muzeju Hercegovine organizovan je događaj kojim je zvanično otvorena nova stalna postavka putem koje će austrougarske tvrđave biti predstavljene na jedan inovativan način, a turistička ponuda Trebinja biti dodatno obogaćena kroz ovaj novi turistički proizvod.

Ova “izložba” obuhvata interaktivne toteme, računare, namještaj i VR naočare te sadržaje koji uključuju tekstove, slike, videe, 3D modele tvrđava i VR iskustvo.

Događaj je obuhvatio prezentaciju Razvojne agencije Grada Trebinja o projektu EMOUNDERGROUNDS, uključujući njegove ciljeve i aktivnosti, kao i ono što je kroz ovaj projekat urađeno u Trebinju.

Zamjenik gradonačelnika Grada Trebinja govorio je o turizmu i kulturno-istorijskom nasljeđu u Trebinju, te značaju praćenja trendova kada je u pitanju korištenje naprednih tehnologija u svrhu valorizacije kulturno-istorijskog nasljeđa.

 

 

 

 

 

 

 

Direktorica Muzeja Hercegovine prezentovala je mogućnosti zaštite i čuvanja kulturno-istorijskog nasljeđa te njegove valorizacije u turizmu, sa posebnim naglaskom na nasljeđu austrougarskih tvrđava u Trebinju.

 

 

 

 

 

 

 

Nakon toga je za medije i brojne građane održana prezentacija pomenute kulturno-kreativne instalacije/izložbe, odnosno digitalnih/multimedijalnih/VR sadržaja na temu austrougarskih tvrđava, a kojima su obihvaćene tvrđave Strač, Petrinja, Golo Brdo i Kličanj, te objekat sadašnjeg Muzeja Hercegovine gdje se nekada nalazila glavnokomandujuća austrougarska kasarna.

Takođe, uz podršku Muzeja Hercegovine održana je promocija knjige “Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini” autora Manuela Martinovića.

 

 

 

 

 

 

 

 


There is no ads to display, Please add some