Predstavljena tradicija Trebinja i Hercegovine kao dio projekta EMOUNDERGROUNDS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U utorak 22.12.2022. godine, u Kulturnom centru i Muzeju Hercegovine organizovani su događaji čiji je cilj bio predstavljanje istorije i tradicije Trebinja i Hercegovine.

Događaj je počeo u nastupom Kulturno-umjetničkog društva “Alat-Swisllion” tokom kojeg je publika imala priliku da vidi i čuje tradicionalne igre i pjesme iz Trebinja i istočne Hercegovine.

Nakon toga je u Muzeju Hercegovine predstavljena tradicionalna vokalna praksa Trebinja i okoline. Događaj je obuhvatio prezentaciju etnologa Božane Đuzelović o etnološkoj postavci koja se nalazi u muzeju, te etnomuzikologa Pavla Paovice o tadicionalnom pjevanju trebinjskog kraja kao jednom od elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon prezentacija, uslijedio je nastup  dvije pjevačke grupe: “Na kamenu kamen” i “Jasen”.

Događaj je organizovan kao dio aktivnosti projekta EMOUNDERGROUNDS, a prenos uživo je bio obezbijeđen na facebook stranici projeka.

Projekat Interreg ADRION EMOUNDERGROUNDS (EMOtional technologies for the cultural heritage valorisation within cross-border UNDERGROUNDS), u kome je Razvojna agencija Grada Trebinja TREDEA projektni partner, realizacijom svog cilja teži ojačati atraktivnost/konkurentnost uključenih teritorija u svrhu osnaživanja socio-ekonomskog i održivog/pametnog/inkluzivnog rasta cijele makro jadransko-jonske regije, promocijom novog transnacionalnog, integrisanog, kreativno-kulturalnog turističkog proizvoda zasnovanog na naprednim emocionalnim tehnologijama i inovativnim marketinškim alatima. Projekat provodi 10 partnera iz 7 zemalja ADRION regije, vodeći partner je Opština Nardo iz Italije, a finansira se primarno sredstvima EU, te uz učešće lokalnih partnera.


There is no ads to display, Please add some