Headley Fond za kulturno naslijeđe jugoistočne Evrope je objavio poziv za prijave projekata usmjerenih na očuvanje i promociju kulturnog naslijeđa

 

 

 

 

Headley fond, finansiran od strane Headley Trust UK, objavljuje poziv za prijave, pozivajući organizacije i institucije iz Jugoistočne Evrope da se uključe u inovativne projekte usmjerene na očuvanje i promociju kulturnog naslijeđa. Ova značajna inicijativa dio je napora ka poboljšanju održivosti, inkluzivnosti i regionalne saradnje u sektoru kulturno-istorijskog naslijeđa.

Ukupan budžet za ovaj poziv iznosi 34.000 EUR, dok budžet za pojedinačne projekte iznosi između 5.000 EUR i 10.000 EUR.

Prihvatljivi aplikanti su organizacije civilnog društava i javne ustanove, koje djeluju u područjima očuvanja naslijeđa i svijesti o značaju kulture.

Potencijalni aplikanti uključuju: muzeje, biblioteke, arhive i nevladine organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Slovenije.

Projekti koji će biti finansirani trebaju imati za cilj podsticanje regionalne saradnje, jačanje angažmana zajednice i promovisanje održivih praksi unutar sektora naslijeđa.

Fond posebno podržava inicijative koje podstiču međukulturalno razumijevanje, vode ka dugoročnim održivim poboljšanjima unutar sektora kulturnog naslijeđa, te se provode u saradnji sa regionalnim institucijama i organizacijama koje djeluju u polju naslijeđa.

Rok za podnošenje prijedloga putem zvanične web stranice Fonda je do 01.06.2024. godine. Više detalja o procesu prijave, kao i kriterijima i smjernicama dostupni su na stranici: https://headleyseefund.org.


There is no ads to display, Please add some