Uručeni certifikati za 23 mentora za mala i srednja preduzeća

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić uručio je danas u Banjoj Luci certifikate mentorima za mala i srednja preduzeća koji su uspješno završili teoretski dio obuke. Obuka je organizovana u okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluga malih i srednjih preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana – faza 2“ koji podržava Japanska agencija za međunarodnu saradnju, a provodi Agencija. Projekat je pokrenut prošle godine, a trajaće tri godine.
Đukić je istakao da su teoretski dio obuke, koji je održan tokom februara i marta, uspješno završila 23 polaznika iz lokalnih razvojnih agencija i lokalnih zajednica širom Srpske i da je riječ o prvoj generaciji mentora.
– Mentori su stručnjaci koji uspostavljaju dijagnozu problema  u preduzeću, a zatim sa menadžmentom rade na rješavanju tog problema. Krajnji cilj je da se poboljša razvoj preduzeća – rekao je Đukić.
On je pojasnio da je praktični dio obuke u preduzećima planiran za jesen, a javni poziv preduzećima za iskazivanje interesa za mentorstvo, biće raspisan tokom aprila. Projektom se želi uspostaviti kontinuirana mentorska podrška preduzećima u Republici Srpskoj.
Đukić je rekao da su treneri koji su obučavali polaznike u Srpskoj dali veoma visoke ocjene i da su naveli da je ovo najkvalitetniji sastav polaznika u četiri zemlje u kojim se sprovodi ovaj projekat.

Predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju Masaši Jamanaka istakao je da je jedinstvenost ovog projekta u tome što je nefinansijski i predstavlja tehničku podršku.
– Japan je ostrvska zemlja koja nema dovoljno resursa kao što su nafta ili gas, ali posjeduje znanje. To je naše bogatstvo. Mi shvatamo koliko je važno prenijeti to znanje – istakao je Jamanaka.
On je izrazio zadovoljstvo što se metodologija mentorske podrške malim i srednjim preduzećima može predstaviti i primijeniti i u Republici Srpskoj.

Među polaznicima obuke bio je i direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinje Dražen Bošković koji je naglasio da je ovaj projekat novi koncept podrške sektoru malih i srednjih preduzeća u Srpskoj.
– Kroz ovaj projekat ojačani su kapaciteti lokalnih razvojnih agencija jer su predstavnici ovih agencija usvojili nova znanja i vještine koje će moći da primijene direktno na terenu, kako sa početnicima u poslovanju, tako i sa zrelim malim i srednjim preduzećima – rekao je Bošković.
Dodatni benefit, kaže Bošković, je u tome što je produbljena saradnja sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i što su ostvareni i značajni kontakti sa predstavnicima regionalnih razvojnih agencija iz Srbije koji su prenijeli svoja iskustva jer Srbija već sprovodi ovu metodologiju 10 godina.


There is no ads to display, Please add some