Usvojena odluka o raspisivanju Javnog poziva za programe zapošljavanja

Upravni odbor JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske je na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci, usvojio Odluku o raspisivanju Javnog poziva za korištenje sredstava po programima na koje je saglasnost dala Vlada Republike Srpske, a čiji je nosilac realizacije Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

U skladu s Akcionim planom zapošljavanja za 2018. godinu, Zavod za zapošljavanje pripremio je šest programa, i to:
1.Program podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa;
2.Program sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida VRS u 2018. godini, „Zajedno do posla”;
3.Program zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2018. godini;
4.Program podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj u 2018. godini;
5.Program podrške zapošljavanju mladih sa VSS u statusu pripravnika u 2018. godini;
6.Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije u 2018. godini;

Ukupna vrijednost programa je 14.677.417,08 KM za zapošljavanje oko 4.000 lica sa evidencije Zavoda. Programima je uglavnom planirano zapošljavanje u privredi Republike Srpske, zapošljavanje teško zapošljivih ciljnih grupa (demobilisani borci, ratni vojni invalidi, žene žrtve porodičnog nasilja, žene u ruralnim područjima i lica kojima nedostaje do 3 godine staža osiguranja za sticanje uslova za starosnu penziju) i mladih.

Za samozapošljavanje djece poginulih boraca predviđen je iznos od 8.000 KM, a za program pripravnika planirana su sredstva od 5.958.418,08 KM, za zapošljavanje 909 lica sa visokom stručnom spremom.

Programom podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa, a čija je ukupna vrijednost 5.000.000 KM pruža se finansijska podrška privrednim subjektima radi održanja postojećeg nivoa zaposlenosti i kreiranja novih radnih mjesta. Program će obuhvatiti zaposlena lica koja su bila prijavljena na evidenciju Zavoda kao aktivni tražioci zaposlenja, a zasnovali su radni odnos u periodu od 01.01.2017. do 31.12.2017. godine. Javni poziv po navedenom Programu biće otvoren do utroška sredstava, a najdalje do 31.12.2018. godine.

Javni poziv za navedene programe zapošljavanja i samozapošljavanja biće objavljen u dnevnim novinama „Glas Srpske” i veb-stranici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u ponedjeljak 23.04.2018. godine i otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

JAVNI POZIV se može preuzeti OVDE.


There is no ads to display, Please add some