Posao za mlade preduzetnike

U Trebinju je potpisan sporazum o unapređenju saradnje i razvoju preduzetništva mladih između Grada Trebinja, Razvojne agencije Grada Trebinja i Fondacije Helvetas Moja Budućnost.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja je istakao da je ovaj sporazum veoma značajan za razvoj preduzetništva, otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mladih.

„Ono što smo danas potpisali jeste sporazum po kome će Razvojna agencija Helvetas podržati Grad Trebinje sa 15.000 KM za projekat samozapošljavanja, a Razvojna agencija će obučavati buduće preduzetnike dok će Grad Trebinje finansijski podržati zainteresovane kandidate“, rekao je Ćurić.

On je dodao da je Gradu Trebinju odobren i projekat Zavoda za zapošljavanje RS u vrijednosti od 130.000 KM u okviru koga će biti zaposleno 30 ljudi.

„Polovinu sredstava će finansirati Grad Trebinje, a polovinu Zavod za zapošljavanje, a u okviru ovog projekta planirano je da se zaposli 20 osoba kod preduzetnika i 10 u okviru samozapošljavanja“, pojasnio je Ćurić.

Sven Dominković, iz Razvojne agencije Helvetas je naveo da ga raduje da mladi ljudi hoće da se bave preduzetništvom.

„Urađeno je jedno istraživanje i mladi su se izjasnili da žele da se bave preduzetništvom. To nam je veoma važno, a važno nam je i da oni dobiju dobrog mentora koji će izvući najbolje ideje, a na kraju ćemo doći i do finansiranja pa ćemo im dati svoju podršku“, rekao je Dominković.

Dražen Bošković, direktor Razvojne agencije Grada Trebinja je istakao da je njihova uloga u ovom programu da pruže dugoročno mentorstvo svim poslovnim subjektima, kako početnicima tako i onima koji su započeli svoje poslovanje u okviru nekih ranijih programa.

„Zaposleni u Agenciji će početnicima biti na raspolaganju u savjetovanju kako da urade poslovni plan, koji oblik registracije da izaberu, a pružaćemo im i informacije o troškovima poslovanja“, rekao je Bošković.

On je dodao da će pomoći i poslovnim subjekatima koji su pokrenuli svoje poslovanje u prethodnom periodu i sazreli, u povezivanju, u saradnji sa gradskom upravom i drugim organizacijama, sa dostupnim programima podrške, kako bi nabavili novu opremu, repromaterijal i time proširili svoje proizvodne kapacitete i zaposlili nove radnike.


There is no ads to display, Please add some