PRONACUL 4. SASTANAK PROJEKTNIH PARTNERA I STUDIJSKA POSJETA BOSNI I HERCEGOVINI

Udruženje za poduzetništvo i posaoLiNK Mostar i Razvojna agencija Grada Trebinja su u okviru PRONACUL projekta organizovali četvrti transnacionalni sastanak projektnih partnera i studijsku posjetu Bosni i Hercegovini. Sastanak partnera i studijska posjeta su održani online u periodu 29-30 septembar 2021. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi dan, 29.9.2021. godine održan je zajednički sastanak partnera. Zajedno sa Vodećim partnerom, Razvojnom agencijom Zasavje iz Slovenije su razmotrene aktivnosti u toku te je usaglašen detaljan plan za naredni period zajedno sa rokovima za izvršenje. Uz virtualnu dobrodošlicu i tradicionalnu smokvaru, direktorica Centra usluga LiNK Mostar, gđa. Alisa Gekić je najavila studijsku posjetu nekropolama stećaka “Dugo Polje” Jablanica i “Radimlja” Stolac.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U saradnji sa predstavnicima Općine Jablanica, JU Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica te JU “Radimlja” Stolac, učesnicima studijske posjete je predstavljeno bogato kulturno i historijsko nasljeđe te nekropole stećaka Jablanice i Stoca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon toga je uslijedila obuka za izgradnju kapaciteta PRONACUL partnera u organizaciji Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno -matematičkog fakulteta. Obuka je obuhvatila Smjernice za identifikaciju i učešće različitih aktera te Smjernice za pripremu akcionih planova u pilot područjima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adi Đukić, direktor Agencije Webstudio iz Mostara je predstavio svoje dugogodišnje iskustvo i naučene lekcije u digitalnom marketingu i PR aktivnostima te naglasio ulogu i važnost tour-operatera i PR Agencija za sveukupan razvoj održivog turizma i promociju kulturnog nasljeđa.

Zoran Mikulić, predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i gđa. Senada Demirović, ekspert za upravljanje kulturnom baštinom, su ovom prilikom, predstavili institucionalni okvir za upravljanje kulturnom baštinom u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Smjernicama i preporukama.

Drugog dana domaćin je bila Razvojna agencija Grada Trebinja – TREDEA koja je organizovala prezentaciju sadržaja koje turistima nudi Trebinje, sa posebnim naglaskom na aktivni – outdoor turizam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prezentacija je imala 2 dijela, virtuelnu turu pod nazivom „Kulturno i prirodno nasljeđe u Trebinju“ te Park prirode „Orjen“.

Pored predstavnika agencije TREDEA (Bojan Benderać i Ranko Biberdžić), učesnici događaja su bili Slađana Skočajić (Grad Trebinje), Dragan Milošević (Turistička organizacija Grada Trebinja), Simo Radić (Muzej Hercegovine Trebinje), Tamara Kržić (Agrarni fond Grada Trebinja – Hercegovačka kuća), Igor Škero (Planinarsko društvo „Vučji zub“ Trebinje) te Branko Tasovac (JP Šume Republike Srpske – Direktorat), i Drago Petković (JP Šume Republike Srpske – Centar za gazdovanje kršom Trebinje).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Događaj je održan u okviru realizacije projekta “PRONACUL” – Promocija prirodne i kulturne baštine za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima. Projekat naglašava promociju i očuvanje prirodne i kulturne baštine te podršku razvoju  zajedničkih strategija zemalja učesnica za jedinstveno promovisanje projektne regije kao turističke destinacije.

Ovaj projekat realizuju Regionalna razvojna agencija “Zasavje” – Slovenija kao vodeći partner, zajedno sa još 11 partnerskih organizacija iz Italije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine među kojima su i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK i Razvojna agencija Grada Trebinja – TREDEA.


There is no ads to display, Please add some