PRONACUL na 7. godišnjem forumu EUSAIR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interreg V-B Jadransko-jonski program, poznatiji kao ADRION, kao jedan od instrumenata za provođenje EU kohezijske politike pozvao je Regionalnu razvojnu agenciju Zasavje i njene partnere da predstave PRONACUL na 7. godišnjem forumu EUSAIR, koji je održan u Tirani (Albanija), od 16. do18. maja 2022. Forum Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) održan je pod motom „kulturna razmjena EU-Youth-AIR“ i osmišljen kao veliki događaj umrežavanja i iskustva, s inspirativnim govornicima nudeći prilike za dijeljenje i razmjenu najboljih praksi.

PRONACUL je predstavljen pod temom „U cilju održivosti u kulturnim i prirodnim turističkim destinacijama – dijeljenje novih inovativnih i metodoloških pristupa i modela – iskustvo podklastera ADRION u okviru panela „Održivi i odgovorni turizam“, gdje se razgovaralo o „Zelenom putovanju“ i novim putevima za ispravno turističko korištenje kulturne i prirodne baštine. PRONACUL-ova prezentacija je bila bazirana  na rezultatu projekta, provedenim aktivnostima, rezultatima, budućim akcijama i pilot akcijama, s posebnim naglaskom na mala ulaganja, što je zaslužilo glasan aplauz.

Forum je okupio menadžere projekata, ministre zadužene za vanjske poslove i evropske fondove, ovlaštene službenike Europske komisije, relevantne interesne grupe i širu javnost, kako bi učestvovali u raspravi o budućnosti Strategije i njenoj ulozi u rješavanju ključnih pitanja u ADRION regiji. Godišnji događaj takođe je imao cilj podići vidljivost EUSAIR-a i osvrnuti se na značajan napredak postignut u prošloj godini u okviru Strategije, gdje su učesnici saznali više o inicijativama i projektima u Jadransko-jonskoj regiji, vezano uz specifično područje stručnosti ili interesa i saradnje kao centralnog koncepta i za programski period nakon 2020. godine.


There is no ads to display, Please add some