Predstavnici Razvojne agencije grada Trebinja učestvovali na konferenciji pod nazivom „Javna dobra i lokalni razvoj u BiH”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predstavnici Razvojne agencije grada Trebinja učestvovali su na konferenciji i radionici pod nazivom „Javna dobra i lokalni razvoj u BiH” koja je održana u 08. i 09. Septembra u hotelu Pino na Trebeviću, a koje je organizovala Mreža za izgradnju mira u sklopu projekta koji finansira USAID.

Akcenat je bio na javnim dobrima u BiH koja su nezaštićena. Veliki broj mjesnih zajednica nemaju pristup čistoj vodi, kanalizacionim sistemima, čistim energentima, te pogođena su problemima otklanjanja otpada i raznim drugim oblicima zagađenja kako vode, tako i zemlje i zraka.

Ovi uvidi zasnivani su na istraživanju koje je u protekle dvije godine Mreža za izgradnju mira provela na osnovu mapiranja socioekonomskih razvojnih potreba lokalnih zajednica u 26 opština u Bosni i Hercegovini uzimajući u obzir zastupljenost lokalnih zajednica s različitim geografskim, etno-nacionalnim i privrednim karakteristikama.

U istraživanju je učestvovalo 450 predstavnika/ca poslovnog sektora, civilnog društva, medija kroz intervjue i fokus grupe, te je anketirano preko 1600 građana/ki iz 26 lokalnih zajednica.

Zajednice u kojima je provedeno istraživanje su bile: Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Bosanska Krupa, Brčko, Cazin, Derventa, Gornji Vakuf/Uskoplje, Goražde, Gradačac, Grude, Kakanj, Konjic, Kotor Varoš, Laktaši, Mostar, Prijedor, Široki Brijeg, Stolac, Tešanj, Trebinje, Tuzla, Višegrad, Usora i Zenica.

Konferencija koja se održala u septembru posvećena je uvidu u stanje u lokalnim zajednicama u pogledu UN ciljeva održivog razvoja koji se odnose na vodu, zemlju i zrak, ali i opšte stanje održivosti zajednice i klimatske promjene.

U prvom dijelu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja, odnosno stanje u vezi javnih dobara u 26 lokalnih zajednica. Zatim je uslijedila diskusija koja je obuhvatala sljedeće teme:

  • čista voda i sanitarni uslovi,
  • očuvanje života na zemlji i očuvanje klime,
  • pristupačna energija iz čistih izvora,
  • zdravlje i blagostanje,
  • održivi gradovi i zajednice kao i
  • mobilizacija lokalnih zajednica za zaštitu javnih dobara.

U drugom dijelu konferencije održana je radionica na temu organizovanja lokalnih građanskih grupa za zaštitu javnih dobara. Takođe, radionica je obuhvatala i sesije prikupljanja sredstava za lokalne inicijative (fundraising) i javnog zagovaranja.

Konferencija je bila otvorena za sve građanke i građane, formalne i neformalne grupe, kao i lokalne biznise, medije ali i organizacije civilnog društva, razvojne agencije itd.


There is no ads to display, Please add some