ZAOKRUŽEN CIKLUS OBUKA U PROJEKTU ADRION – PRONACUL

 

 

 

Radionice za lokalne aktere u Trebinju – Kreiranje mreža lokalnih kapaciteta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realizacijom dvije interaktivne radionice, koje je Razvojna agencija Grada Trebinja – TREDEA organizovala 14.10.2022. godine u hotelu SL Industry u Trebinju, i u kojima su učestvovali predstavnici javnih i nevladinih organizacija te operateri u turizmu  iz Trebinja, završen je ciklus obuka namijenjenih razvijanju kapaciteta i umrežavanju aktera iz oblasti turizma i zaštite prirodnog i kulturnog nasljeđa sa lokalnog i nacionalnog nivoa.

Ova dva događaja, za koje je korišten radionički pristup, za teme su imala identifikaciju ključnih problema i pitanja te kreiranje mreže aktera sa potrebnim kapacitetima, odnosno pregled mogućnosti za pokretanje zajedničkih inicijativa i razvijanje preporuka u formi plana zajedničkih aktivnosti.

Participativne metodei aktivno učešće na radionicama omogućili suda učesnici razmjenjuju znanja i iskustva, prepoznaju nedostaci i prepreke u međusobnoj saradnji, te da se definišu preporuke i zajedničke aktivnosti koje je moguće preduzeti kako bi se ostvario napredak u predmetnim oblastima.

Voditelj radionica bio je Ivica Sivrić, iz Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH iz Mostara.

Program razvijanja kapaciteta zainteresovanih strana u oblastima turizma/zaštite prirodnog i kulturnog nasljeđa u okviru projekta Pronacul koji se provodi u šest država Jadransko-Jonske regije, usmjeren je na postizanje unapređenja i umrežavanje kako bi se u cijeloj projektnoj oblasti kapaciteti razvijali ravnomjerno i kreirao širi, zajednički turistički prostor.

U Trebinju, prethodno su održane četiri obuke koje su obuhvatile teme kao što su razvojne prilike Trebinja i saradnja u oblasti aktivnog turizma, identifikacija potencijala i mogućnosti za praktično korištenje međunarodnih i domaćih fondova, planiranje i racionalno korištenje raspoloživih resursa i druge srodne teme.

Područje intervencije ovog projekta na teritoriji grada Trebinja je Park prirode “Orjen” sa okolinom, a pored saradnje u širem Jadransko-Jonskom području doprinosi obogaćivanju sportskih, rekreativnih i turističkih sadržaja te promociji aktivnog turizma u Trebinju.


There is no ads to display, Please add some