ADRION PRONACUL – zajednički rad na zaštiti i valorizaciji prirodnog i kulturnog nasljeđa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razvojna agencija Grada Trebinja TREDEA organizovala je 23.01.2023. u prostorijama gradske uprave sastanak aktera koji se bave prirodnim i kulturnim nasljeđem, te razvojem turizma.

Ovaj događaj predstavlja dio aktivnosti projekta PRONACUL u kojem je TREDEA jedan od partnera, a pilot područje na koje se projekat odnosi je park prirode Orjen i njegova okolina. Kroz pilot akciju u Trebinju, projekat se bavio obogaćivanjem i kreiranjem novih sportsko-turističkih sadržaja – obilježavanjem pješačkih i biciklističkih staza, postavljanjem mini zip-lajna i vještačke stijene ispred planinarskog doma, postavljanjem via-ferrata itd.

Cilj sastanka je bio da se kroz diskusiju i razmatranje trenutne saradnje te potencijala za buduće inicijative i projekte, identifikuju ili definišu zajedničke preporuke za unapređenje politika (zakonskih rješenja, pravilnika, sporazuma, saradnje, itd.), kako bi iste bile upućene donosiocima odluka na različitim nivoima odlučivanja.

Sastanku su prisustvovali relevantni predstavnici sa lokalnog, regionalnog i nacionalnog nivoa, te su svoje učešće u diskusiji i konkretnim prijedlozima za dalju saradnju iznijeli predstavnici JP “Šume Republike Srpske”, Grada Trebinja, Centra za gazdovanje kršom te javnih ustanova, institucija, nevladinih organizacija  i udruženja koja daju svoj doprinos zaštiti i promociji prirodnog i kulturnog nasljeđa i njegovoj valorizaciji u turističke svrhe.

Budući da je umrežavanje veoma bitan segment ovog projekta, kao jedan od ključnih zaključaka sastanka istaknuta je inicijativa za formiranje neformalnog tijela koje bi okupljalo sve relevantne aktere, upućivalo inicijative nadležnim institucijama i zajednički razmatralo sve aktivnosti, prijedloge i projekte koji se odnose na Park prirode Orjen.

Iz Razvojne agencije Grada Trebinja koja provodi projekat u Trebinjunavodeda ova inicijativa predstavlja važan prvi korak prema rješavanju kompleksnijih pitanja vezano za predmetne oblasti te da se očekuje da će uslijediti i preporuke koje će biti definisane na osnovu iskustava projekta ali uz stručno mišljenje članova tijela kojima su zaštita prirodnig i kulturnog nasljeđa odnosno turizam primarne djelatnosti.

Projekat PRONACUL naglašava ideju o promociji i očuvanju prirodnog i kulturnog nasljeđa i podržava razvoj transnacionalne strategije za zajedničko promovisanje područja ADRION kao turističke destinacije. Države partneri imaju mnoge znamenitosti, a one koje su odabrane u okviru projekta su zaštićene od strane UNESCO-a ili prepoznate programom Natura 2000.

Projekat iz programa ADRION pod nazivom: “Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima” (akronim: PRONACUL) realizuje se kroz konzorcijum dvanaest partnera i dva pridružena, iz šest država (Slovenije, Italije, Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine i Srbije). Finansira se sredstvima EU uz učešće lokalnih partnera, a vodeći partner je Regionalna razvojna agencija Zasavje iz Slovenije.


There is no ads to display, Please add some