Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regionalni program #EU Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs) je objavio drugi krug poziva za podnošenje projektnih prijedloga, koji se sprovodi od strane UNESCO, British Council i Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS).

Opšti cilj poziva je da unaprijedi efekat kulturnog i kreativnog sektora u cilju unapređenja vještina i znanja, te da omogući pristup finansijskoj pomoći za povećanje konkurentnosti i prometa roba i usluga na Zapadnom Balkanu.

Ko može da aplicira:

Organizacije civilnog društva, javne institucije, nevladine organizacije, kao i pojedinci koji djeluju u oblasti kulture sa područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Ukupan budžet Poziva za Zapadni Balkan iznosi 1 900 000 evra, dok je iznos za pojedinačne grantove do 80 000 evra zavisno od tematske cjeline.

–  Finansiranje i mogućnosti izgradnje kapaciteta u okviru programa Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan za organizacije i javne institucije organizovane su oko sledećih četiri tematske cjeline:

  • Unaprijeđeni lokalni kulturni prostori putem unaprijeđenih javno-privatnih partnerstava;
  • Umjetnici, medijski profesionalci i kulturni operateri mobilisani, povezani i omogućeni da promovišu raznolikost kulturnih izraza u i iz Zapadnog Balkana;
  • Regionalno umrežavanje, saradnja i promocija radi unapređenja kulturne produkcije i pristupa;
  • Zaštita i valorizacija kulturne baštine za održivi razvoj.

–  Ovaj javni poziv takođe je namijenjen i pojedincima:

  • Koji traže umjetničku rezidenciju u regionu Zapadnog Balkana ili Evrope;
  • Koji traže prilike za učešće na evropskim ili zapadnobalkanskim sajmovima turizma zasnovanog na kulturi i naslijeđu, stručnim okupljanjima industrije, obukama i aktivnostima za profesionalni razvoj vezanim za kulturu, naslijeđe i kreativnost, umjetničkim izložbama ili sličnim događajima i doprinose promociji Zapadnog Balkana u oblastima kulturnog turizma; umjetnosti, kulture i medija, i razvoja mladih.

Rok za podnošenje prijedloga za organizacije i institucije je otvoren do 27. maja 2024. godine do 23.59 časova, dok je rok za pojedince 31. decembar 2025. godine do 23.59 časova.

Info sesije će se održavati od 8. do 23. 4 .2024. širom regiona.

Informacije o pozivima i infosesijama su dostupne na stranici: https://www.britishcouncil.ba/en/programmes/arts/cc4wbs/cc4wbs-open-calls-round-2


There is no ads to display, Please add some