Objavljen Javni poziv za dobre prakse koji finansira URBACT IV Program evropske teritorijalne saradnje

 

 

 

URBACT IV je program evropske teritorijalne saradnje koji služi politici kohezije EU za period 2021-2027, a posebno Politici 5: Evropa bliža građanima, podržavajući lokalno vođene strategije razvoja i održivi urbanistički razvoj širom EU. Finansira se od strane Evropskog fonda za regionalni razvoj, Instrumenta za pretpristupnu pomoć, Instrumenta zaokruženje, razvoj i međunarodnu saradnju, kao i od strane država članica/partnera EU.

Misija URBACT-a je da pomogne gradovima u razvoju održivih i integrisanih politika za urbanističke izazove, kroz mrežne aktivnosti (transnacionalne mreže); aktivnosti izgradnje kapaciteta (obuke, alati, vodiči); i putem aktivnosti dijeljenja znanja i komunikacije (tematski događaji, EU gradski laboratoriji, URBACT festivalski gradovi, članci, publikacije, itd.).

Ovaj Javni poziv ima za cilj identifikaciju dobre prakse implementirane od strane evropskih gradova. Dobre prakse u smislu da imaju pozitivan uticaj na lokalnom nivou, da su participativne i integrisane, relevantne na nivou EU, i prenosive na druge gradovime EU.

Zašto se prijaviti?

Uspješni gradovi će imati promociju svoje dobre prakse od strane URBACT-a i drugih EU institucija, i imaće priliku da podijele i unaprijede svoju praksu u okviru URBACT Transfer Mreža.

Ovaj  Javni poziv poziva gradove da izađu sa svojim dobrim praksama u oblasti održivog integrisanog urbanog razvoja kako bi:

Bili dio pionirskog grupe URBACT Dobrih Praksi koje će biti široko promovisane na EU i nacionalnim nivoima;

Imali mogućnost da učestvuju kao Vodeći Partneri u nadolazećem Pozivu za Transfer Mreža (od aprila do juna 2025. godine).

Ko je kvalifikovan da se prijavi?

Kvalifikovani gradovi za Poziv za Dobre Prakse su “gradovi” iz država članica EU, država partnera EU (Norveška, Švajcarska), Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Ukrajina i Moldavija.

U okviru programa URBACT IV, “gradovi” se definišu kao javna lokalna vlast koja predstavlja:

  • Gradovi, opštine, mjesta;
  • Inframunicipalni nivoi vlasti kao što su gradski kvartovi i opštine u slučajevima kada ih predstavlja političko-administrativna institucija koja ima nadležnosti za donošenje politika i sprovođenje istih;
  • Lokalne agencije definisane kao javne ili polujavne organizacije osnovane od strane grada, djelimično ili potpuno vlasništvo grada, odgovorne za dizajn i implementaciju specifičnih politika (ekonomski razvoj, snabdijevanje energijom, zdravstvene usluge, transport, itd.).
  • Metropolitanske vlasti i organizovane aglomeracije u slučajevima kada ih predstavlja političko-administrativna institucija sa delegiranim nadležnostima za donošenje politika i sprovođenje istih.

Ne postoji ograničenje veličine stanovništva u smislu prijave na ovaj Poziv za Dobre Prakse.

Temijska pokrivenost

Ovaj Poziv traži prakse koje su implementirane od strane gradova na bilo kojoj političkoj oblasti koja se odnosi na urbanistički razvoj (ekonomski razvoj, socijalna inkluzija, zelena tranzicija, energetska tranzicija, digitalna tranzicija, rodna ravnopravnost, kulturno naslijeđe, migracije, urbano obnavljanje i druge).

Postupak podnošenja prijava

Gradovi kandidati  moraju popuniti online prijavni formular na EUSurvey-u na engleskom jeziku najkasnije do 30. juna 2024. 14.00 h CET.

Za više informacija o ovim aktivnostima posjetite https://urbact.eu/

Vezano za Javni poziv održaće se i tri onlajn info sesije:


There is no ads to display, Please add some