Razvojna agencija Grada Trebinja dio projekta InnoCom

 

 

 

 

Razvojna agencija Grada Trebinja je od 01. marta 2024. godine dio projekta InnoCom (Inovativna komunikacija usmjerena na mala i srednja preduzeća) koji se realizuje u periodu od marta 2023. do maja 2027. godine. Projekat nudi mogućnosti za upoznavanje sa alatima, mehanizmima i politikama na lokalnim i regionalnim nivoima partnerskih zemalja, koji doprinose unapređenju dostupnosti i korištenja sredstava različitih EU i lokalnih programa kada su u pitanju mala i srednja preduzeća.

Projekat InnoCom razmjenjuje dobre prakse u institucionalnoj komunikaciji prema malim i srednjim preduzećima a partnerstvo okuplja lokalne i regionalne organizacije čime se doprinosi sagledavanju različitih iskustava i pristupa u različitim kontekstima manjih i većih zajednica. Povratne informacije i saradnja sa malim i srednjim preduzećima, udruženjima preduzetnika, akademskim ustanovama, imstitucijama te drugim sudionicima, osiguravaju se aktivnim učešćem samih korisnika. Partneri sarađuju sa korisnicima dok korisnici učestvuju u inter-regionalnim događajima na kojima se razmjenjuju dobre prakse i iskustva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naime, gradovi i regije u svojim područjima omogućavaju dostupnost finansiranja različitih poslovnih ideja kako bi ohrabrili nove preduzetničke poduhvate, inovacije i rast biznisa, ulazak na nova tržišta, unapređenja u oblasti energetske efikasnosti, nova zapošljavanja (posebno zapošljavanja teško zapošljivih kategorija), kao i druge razvojne inicijative. Takođe, međunarodni pozivi za podnošenje projektnih ideja odnose se uglavnom na sve kvalifikovane biznise. U praksi se pojavljuju prepreke vezano za razumijevanje projektnih zadataka i uslova poziva  sa kojima se mnogi teško nose, posebno manji poslovni subjekti. Tehnički izrazi i konstrukcije koji se koriste u pozivima, bilo da ih kreiraju lokalne ili međunarodne administracije, teško su razumljivi za potencijalne korisnike, a sami pozivi ponekada zahtijevaju i predznanje ili nivo pripreme za koje preduzetnici nisu spremni.

Cilj koji se želi postići je unapređenje načina komunikacije institucija prilikom objavljivanja poziva za podnošenje projekata putem promjene politika ili načina njihovog provođenja, kako bi se omogućilo da i biznisi sa manje razvijenim vještinama imaju pristup izvorima finansiranja na koja prema kriterijumima imaju pravo. Drugim riječima, projekat nastoji da  minimizira prepreke koje sprečavaju mala i srednja preduzeća da pristupe podršci koju nude regionalne i lokalne uprave, kao i da komunikacija između institucija i malih i srednjih preduzeća bude manje birokratska a lakša za korisnike.

Vodeći partner projekta InnoCom je Regionalna razvojna agencija Sviluppumbria (Italija), a pored Razvojne agencije Grada Trebinja u projektu učestvuju i Regionalna razvojna agencija Bukurešt-Ilfov (Rumunija), University of Latvia (Letonija), Opština Ivančna Gorica (Slovenija), Regija “Hauts de France” (Francuska), Carlow County Council (Irska), Zemgale Planning Region (Letonija) te Voznesensk City Council (Ukrajina).

InnoCom projekat (www.interregeurope.eu/innocom) finansira Evropska unija kroz program “Interreg Europe” a ukupni budžet za period 2023.-2027. je 1,68 miliona eura.

 


There is no ads to display, Please add some