Predstavnici Agencije za razvoj MSP-a Grada Trebinja učestvovali na okruglom stolu „Razvoj turizma u Republici Srpskoj uz podršku razvojnih agencija“.

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovala je u Andrićgradu 20. juna okrugli sto o temi „Razvoj turizma u Republici Srpskoj uz podršku razvojnih agencija“. Osim predstavnika RARS-a, na okruglom stolu učestvovali su i predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, Razvojne agencije Srbije, Turističke organizacije RS, opštine Višegrad, predstavnici lokalnih razvojnih agencija iz Republike Srpske i regionalnih razvojnih agencija iz Srbije, univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.
Učesnici okruglog stola razgovarali su o ulozi razvojnih agencija u razvoju turizma, kao i ulozi turizma u lokalnom i regionalnom razvoju, kao i mogućnostima zajedničke prekogranične saradnje u oblasti turizma. Predstavnici Olimpijskog centra Jahorina, razvojnih agencija Srpske i Srbije iz Trebinja, Užica i Kruševca predstavili su  dobre prakse, a o ulozi turizma u razvoju uopšte govorili su profesori sa univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci. Turističke potencijale Republike Srpske predstavila je Turistička organizacija RS.
Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić istakao je ovom prilikom da je turizam brzorastuća privredna grana svuda u svijetu i da je to najveća razvojna šansa i za Republiku Srpsku.
On je naglasio da razvojne agencije imaju dobre kapacitete za pisanje projektnih prijedloga iz oblasti turizma posebno prema međunarodnim donatorima što je dobra prilika za dobijanje sredstava iz međunarodnih fondova.
-Andrićgrad je odlična lokacija, turistički brend u blizini granice sa Srbijom i zato smo ovdje. Uz podršku akademske zajednice i uz dobre prakse kolega razmatramo kako da stavimo sve kapacitete u punu funkciju razvoja turizma – rekao je Đukić.
Viši savjetnik regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ iz Užica Miroslav Ivanović rekao je da su regionalne razvoje agencije u Srbiji prepoznate kao ključni nosioci projektnog razvoja turizma.
Direktor višegradske Turističke organizacije Olivera Todorović navela je da je opština Višegrad svojim strateškim razvojnim planovima pokazala da turizam spada u razvojne šanse i da im je dala prednost.
Ona je izrazila očekivanje da će u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama biti pronađen način da se poboljša turistička infrastruktura i tako unaprijede sadržaji koji su neophodni.

 


There is no ads to display, Please add some