Inicijalni sastanak za uspostavljanje mehanizama saradnje između Herceg-Novog i Trebinja

Na inicijativu Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog i Agencije za razvoj MSP Trebinje, organizovan je sastanak s ciljem uspostavljanja mehanizama saradnje između Trebinja i Herceg Novog. Sastanku su, ispred Opštine Herceg-Novi prisustvovali predstavnici Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Turističke organizacije i Sekretarijata za društvene djelatnosti. Grad Trebinje su, pored predstavnika gradske uprave, zastupali Agencija za razvoj MSP Trebinja, predstavnici Turističke organizacije, i članovi PD „Vučji zub“ Trebinje.

Tema sastanka je bila buduća prekogranična saradnja između Trebinja i Herceg Novog kao i drugih opština u prekograničnoj oblasti BiH-CG-HRV kroz projekte koji se finansiraju iz evropskih fondova. Dogovorena je izrada planskog dokumenta o saradnji koji bi odredio oblasti zajedničkog djelovanja, kao i razvojni aspekt partnerskih zajednica te moguće uključivanje drugih gradova i opština u prekograničnoj regiji. Razgovarano je i o mogućim aktivnostima za koje se sredstva mogu privući iz evropskih fondova, a trebaju biti dio planskog dokumenta. Dokument će sadržavati analizu postojeće situacije i definisati područja zajedničkog interesa uz uvažavnje strateških ciljeva razvoja Trebinja i Herceg Novog, i biće polazna osnova za prekograničnu saradnju. Učesnici sastanka su se složili da bi projekti iz područja zaštite životne sredine, razvoja poljoprivrede , smanjenja emisije CO2, socijalne zaštite kao i iz oblasti razvoja turizma i očuvanja kulturne i prirodne baštine bile inicijalne teme kojima bi se pojačala saradnja i uspostavile „nove-stare“ veze između dva susjedna grada i države kao i drugih zajednica u prekograničnoj regiji. Takođe uočena je potreba da u sledeći sastanak budu uključene zajednice koje uključuju  susjednu Hrvatsku uz mogućnosti trilateralne saradnje.

Sastanak je održan u edukativnim prostorijama Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Trebinju (poslovni inkubator) .

 

20160229_104143

 


There is no ads to display, Please add some

Leave a comment