Poslovni subjekti otvaraju vrata učenicima na praktičnoj nastavi – Prezentovani elaborati opravdanosti uvođenja zanimanja u JU Tehnička škola Trebinje

14.05.2021. godine održana je prezentacija elaborata opravdanosti uvođenja zanimanja u JU Tehnička škola Trebinje za zanimanja tehničar informacionih tehnologija, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike i električar – elektroinstalater.

Događaj je održan „online“ kako bi se izbjegli rizici širenja virusa COVID 19 a prisustvovali su mu predstavnici srednjih stručnih škola iz Trebinja, JU Zavod za zapošljavanje RS – Filijala Trebinje, te Fondacije Helvetas Moja Budućnost i Razvojne agencije Grada Trebinja – TREDEA.

Prezentovane elaborate su izradili profesori Tehničke škole Trebinje dok je stručnu podršku obezbijedila Fondacija Helvetas Moja Budućnost.

Elaborati su pokazali potrebu za pomenutim zanimanjima u gradu Trebinju, posebno, spremnost poslovnih subjekata da prihvate učenike na praktičnu nastavu te da uzmu učešća u prilagođavanju nastavnih programa, obučavanju nastavnog kadra Tehničke škole i promovisanju stručnih zanimanja završnim razredima osnovnih škola.

Najvažnije preporuke za naredne korake su:

  • Promovisati zanimanja – potrebno je iskoristiti pristanak privrednika za dodatnu podršku u karijernom informisanju;
  • Uraditi reviziju 30% ciljanih nastavnih programa u skladu sa potrebama tržišta rada;
  • Promovisati potrebu usvajanja pozitivnih zakonskih propisa kojima se reguliše ferijalna praksa;
  • Osigurati kontinuirano usavršavanje nastavnog kadra;
  • Raditi na omogućavanju nabavke nedostajuće i odgovarajuće opreme.
  • Poboljšati saradnju osnovnih i Tehničke škole, posebno na polju karijernog informisanja;
  • Dodatno analizirati upisnu politiku – izostaviti zanimanja čija je produkcija povećana;

 

Prezentacija će biti distribuirana svim relevantnim organizacijama i ustanovama uključujući i predstavnike Grada Trebinja, osnovnih škola, Područne privredne komore Trebinje, privrednim subjektima koji su učestvovali u procesu izrade elaborata, koji će uskoro biti objavljeni i na web stranicama Razvojne agencije Grada Trebinja – TREDEA, Fondacije Helvetas Moja Budućnost i Tehničke škole Trebinje.

Ovo je još jedna aktivnost koja se realizuje u okviru projekta „Efikasno povezivanje obrazovanja i privrede – unapređenje praktične nastave u sektorima ugostiteljstva i turizma, elektro-energetskom i sektoru obrade metala u Gradu Trebinje“, a usmjerena je na poboljšanje kvaliteta praktične nastave i usklađivanje sa potrebama lokalne privrede. Projekat sufinansiraju Fondacija Helvetas Moja Budućnost i Grad Trebinje a provodi ga Razvojna agencija Grada Trebinja – TREDEA.


There is no ads to display, Please add some