Prikladniji i inovativniji nastavni programi za učenike Tehničke škole Trebinje

 

 

Potrebe lokalnog tržišta rada u Republici Srpskoj svakim danom sve više iziskuju inovativnost i promjene te prilagođavanje novim trendovima, potražnji, tehnikama.

Kako bi se upravo odgovorilo svim novim izazovima lokalnog tržišta rada, kroz podršku realizaciji projekta “Efikasno povezivanje obrazovanja i privrede: unapređenje praktične nastave u sektorima ugostiteljstva i turizma, elektro-energetskom i sektoru obrade metala u Gradu Trebinje”, Fondacija Helvetas Moja budućnost eksterno je podržala reviziju nastavnih programa koju su cijenjeni profesori Tehničke škole Trebinje uradili u skladu sa zakonskim rješenjima u Republici Srpskoj, a koje dozvoljavaju izmjene do 30%.

Revizija je urađena na osnovu dobijene Saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za učešće škola u okviru projekta.

Od sada, zanimanja za električar – elektroinstalater (trogodišnji program) i tehničar CNC tehnologija (četvorogodišnji program) u Tehničkoj školi Trebinje imaju inovativnije i prilagođene nastavne programe koji će, uvjereni smo, za krajnji cilj imati i nova potrebna zaposlenja na tržištu rada u skladu sa potrebama poslodavaca.

Proces revizije nastavnih programa, u okviru zakonskih pretpostavki, proveden je uz blisku saradnju s privredom, a obuhvatio je formiranje timova za pojedina zanimanja i održavanje po četiri radionice na kojima su kreirani prijedlozi izmjena. Ti prijedlozi su usvojeni i na Stručnom aktivu i Nastavničkom vijeću škole, te upućeni za saglasnost Ministarstvu provjete i kulture Republike Srpske koju je ovo Ministarstvo i dalo 18.09.2020. godine.

Nakon dobijene saglasnosti za revidirane programe za zanimanja električar – elektroinstalater i tehničar CNC tehnologija počela je i njihova primjena, tako da učenici ovih zanimanja u Tehničkoj školi Trebinje već pohađaju nastavu u skladu s potrebama tržišta rada.

Projekat provode Razvojna agencija grada Trebinja, Grad Trebinje i Fondacija Helvetas Moja budućnost, u saradnji sa Srednjom tehničkom školom Trebinje, Centrom srednjih škola Trebinje, Područnom Privrednom komorom Trebinje i privrednim subjektima koji učestvuju u provođenju učeničke prakse iz ciljanih zanimanja, a realizuje se od 07.08.2020. godine.


There is no ads to display, Please add some